2022. szeptember 26., hétfő

Szilvával töltött, rántott palacsinta

 


Hozzávalók:

a palacsintához: 20 dkg liszt, 2 tojás, csipet só, 2 deci tej, 1 tasak vaníliás cukor, ½ teáskanál citrom héja, 2 deci szódavíz (vagy amennyit felvesz), 2 evőkanál olaj;

a töltelékhez: 40 dkg szilva, 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj;

a sütéshez: 2 tojás, csipet só, liszt, zsemlemorzsa, olaj;

továbbá: porcukor, őrölt fahéj.



Elkészítése:

A palacsintához a tojásokat habverő segítségével az olajjal elkavarjuk, majd fokozatosan belekavarjuk a lisztet, a tejet, a sót, a vaníliás cukrot meg a citromhéjat, sima masszát keverünk belőle, végül az ásványvízzel hígítjuk. A palacsintasütőt felforrósítjuk, kiolajozzuk, merőkanalanként beleadagoljuk a masszát, mindkét oldalukon megsütjük a palacsintákat.

A töltelékhez a szilvákat megmossuk, kimagozzuk, négybe vágjuk, megszórjuk a kétféle cukorral és fahéjjal, 1-2 evőkanál vizet hozzáadva kb. 15 percet főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A palacsinták egyik szélére 2 evőkanál szilva tölteléket rakunk, majd behajtjuk a két oldalát és felcsavarjuk. Lisztbe, kevés sóval felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban megsütjük. Fahéjas porcukorral megszórva melegen kínáljuk.

Tipp: Maradék palacsintából is elkészíthetjük, vagy előre megsüthetjük a palacsintákat.

Nincsenek megjegyzések: