2023. június 28., szerda

Túrógombóc málnaszósszal



Adagok száma: 4 adag

Felkészülési idő: 60 min

Főzési idő: 30 min

Hozzávalók:

a gombóchoz: 50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 15 dkg búzadara (gríz), 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, só, 1 evőkanál citromhéj.

a málnaszószhoz: 25 dkg málna, 2 evőkanál cukor, fél dl víz, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy pektin, 4-5 citromfűlevél.

a pirított pirított zsemlemorzsához: 2 evőkanál zsír vagy vaj, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:

A tehéntúrót simára kavarjuk a tojássárgájával, az olajjal, sóval és a cukorral. Belekavarjuk a búzadarát és a citromhéjat, majd 3-4 órát hűtőszekrényben pihentetjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összevegyítjük a túróval. Vizes kézzel gombócokat formázunk, ezeket lobogó sós vízben megfőzzük. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, kész is van. Ekkor leszűrjük, pirított morzsába forgatjuk. Málnaszósszal kínáljuk.

A pirított zsemlemorzsához a zsiradékot felforrósítjuk, belekavarjuk a morzsát, és takaréklángon, állandó keverés mellett aranybarnára pirítjuk.

Egy kisebb edénybe a málnát beletesszük, majd a vizet, a cukrot és a friss citromfüvet. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a vízzel elkavart keményítőt vagy pektint, forraljuk még 1-2 percig.

Tipp: a málnát le is turmixolhatjuk vagy átpasszirozzuk, nekem így is bevált :)

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta, fincsi lehetett!