Adagok száma: 4 adag
Felkészülési idő: 60 min
Főzési idő: 30 min
Hozzávalók:
a gombóchoz: 50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 15 dkg
búzadara (gríz), 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, só, 1 evőkanál citromhéj.
a málnaszószhoz: 25 dkg málna, 2 evőkanál cukor, fél
dl víz, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy pektin, 4-5 citromfűlevél.
a pirított pirított zsemlemorzsához: 2 evőkanál zsír
vagy vaj, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
A tehéntúrót simára kavarjuk a tojássárgájával, az
olajjal, sóval és a cukorral. Belekavarjuk a búzadarát és a citromhéjat, majd
3-4 órát hűtőszekrényben pihentetjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és
óvatosan összevegyítjük a túróval. Vizes kézzel gombócokat formázunk, ezeket
lobogó sós vízben megfőzzük. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, kész
is van. Ekkor leszűrjük, pirított morzsába forgatjuk. Málnaszósszal kínáljuk.
A pirított zsemlemorzsához a zsiradékot
felforrósítjuk, belekavarjuk a morzsát, és takaréklángon, állandó keverés
mellett aranybarnára pirítjuk.
Egy kisebb edénybe a málnát beletesszük, majd a vizet,
a cukrot és a friss citromfüvet. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a vízzel
elkavart keményítőt vagy pektint, forraljuk még 1-2
percig.
Tipp: a málnát le is turmixolhatjuk vagy átpasszirozzuk, nekem így is bevált :)
1 megjegyzés:
Nagyon guszta, fincsi lehetett!
Megjegyzés küldése