Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2
dkg élesztő, 5-6 dkg vaj, reszelt citromhéj, 1 tojás+ 1 tojássárgája, 1
evőkanál vaníliás cukor, csipet só, 3 evőkanál cukor, 2,5-3 dl tej;
a töltelékhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 2 evőkanál cukor, 1 tasak
vaníliás cukor, 2 dkg vaj, meggy vagy más bogyós gyümölcs (kompót is lehet).
továbbá: 1 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor;
Elkészítése:
A tésztához az
élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a
tojássárgájával és az egész tojással, hozzáadjuk a kétféle cukrot, az élesztős
tejet, a citromhéjat, a sót, és a maradék tejet. A tésztát jól meggyúrjuk,
letakarva 1 órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és vékonyra
kinyújtjuk.
Elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a pundingport a kétféle cukorral és tejjel megfőzzük, belekavarjuk a
vajat, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a puding rákenjük a kinyújtott tésztára, megszórjuk
a kimagozott meggyel, felcsavarjuk, kétujjnyi vastagságú szeletekre vagdaljuk,
és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. További 30 percet kelesztjük, majd
előmelegített 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Amikor már majdnem
megsültek meglocsoljuk a cukros tejjel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése