2023. október 18., szerda

Meggyes pudingos csiga

 


Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 5-6 dkg vaj, reszelt citromhéj, 1 tojás+ 1 tojássárgája, 1 evőkanál vaníliás cukor, csipet só, 3 evőkanál cukor, 2,5-3 dl tej;

a töltelékhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 2 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dkg vaj, meggy vagy más bogyós gyümölcs (kompót is lehet).

továbbá: 1 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor;

Elkészítése:

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a tojássárgájával és az egész tojással, hozzáadjuk a kétféle cukrot, az élesztős tejet, a citromhéjat, a sót, és a maradék tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva 1 órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és vékonyra kinyújtjuk.

Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a pundingport a kétféle cukorral és tejjel megfőzzük, belekavarjuk a vajat, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a puding rákenjük a kinyújtott tésztára, megszórjuk a kimagozott meggyel, felcsavarjuk, kétujjnyi vastagságú szeletekre vagdaljuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. További 30 percet kelesztjük, majd előmelegített 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Amikor már majdnem megsültek meglocsoljuk a cukros tejjel.

Nincsenek megjegyzések: