2012. november 27., kedd

Mákos krémes



Hozzávalók:
a tésztához: 5 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 10 evőkanál forró víz, 1 tasak sütőpor, só.
a krémhez: 5 dl tej, 5 evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 1 csomag vaj vagy margarin, 1 tasak vanília cukor, 15 dkg darált mák
a tetejére: 2,5 dl tejszínhab
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, kanalanként hozzákavarjuk a forró vizet, a lisztet, a sütőport felfuttatjuk kevés citromlével és a masszába kavarjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verjük, majd óvatosan belevegyítjük a kikavart tésztába. Előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt megsütjük.
A tejet a liszttel csomómentesre kavarjuk, belekavarjuk a cukrot és sűrű péppé főzzük. Amikor langyosra hűlt, habverővel belekavarjuk a vajat, a vanília cukrot és a darált mákot. Ezt a krémet rákenjük a piskótára, majd hideg helyre tesszük, amíg a krém kissé megdermed. A tejszínt kemény habbá verjük és a mákos krémre simítjuk.

5 megjegyzés:

Aleda írta...

Ez a krém nekem nagyon bejön. Sütiben ettem mákot, de krémben még nem.

Éva írta...

Csodálatos és csábítóan hat rám ez a süteményed! Biztos hogy kipróbálom rövidesen mert nagyon tetszik! Csak még a férjuramat kell meggyőzni , mert sajnos a mákos édesség nem tartozik a kedvenc süteményei közé!

Éva írta...

Jutka megszeretném kérdezni hogy a krémhez 25 dkg. vaj vagy margarin kell?

Juci írta...

Finom lehet ez a süti!
Csodálatos a fejléc a blogodon, Jutka!

hankka írta...

Nagyon guszta sütike, biztosan finom! :)

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...