2012. november 19., hétfő

Sós - édes kifli



Hozzávalók:
1 kg liszt, 13 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál zsír, 3 tojássárga, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 4 dkg élesztő, tej ( kb. 2 dl), 2 dl tejföl.
Vaj a kenéshez, reszelt sajt vagy darált dió, tojásfehérje
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejjel, a cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk. A lisztet a felfutott élesztővel és a maradék hozzávalókból jól meggyúrjuk. Kétszeresére kelesztjük. 9 cipóra osztjuk, a cipókat jól átgyúrjuk, kör alakúra nyújtjuk és megkenjük olvasztott vajjal. Derelyevágóval 8 részre osztjuk, feltekerjük kis kifliknek. A tojásfehérjét kissé felverjük, megkenjük a kifliket és reszelt sajtba vagy cukros dióba mártjuk. Előmelegített sütőbe szép aranysárgára sütjük ( kb. 20-25 perc). 

1 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Finom, mosolygós kiflik! Ahogy jön a tél, egyre többen sütünk finom házi kifliket...

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...