2013. december 22., vasárnap

Sertéskaraj pezsgős birsalmás káposztával


Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg szeletelt bőrös sertéskaraj, 3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 fej káposzta, 1 nagyobb vagy 2 kisebb birsalma, 1 evőkanál almaecet, 1 evőkanál cukor, 2 dl száraz pezsgő, köménymag, só, bors.
Elkészítése:
A sertéskarajt sóval és borssal fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. A zsírban megpirítjuk a húst, puhára főzzük, majd zsírjára sütjük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, állni hagyjuk. A birsalmát lereszeljük, majd a káposztával összekeverjük. Egy edényben a cukrot kissé megpirítjuk, rátesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménymaggal. Az ecetet és kevés vizet öntünk alá, és lefödve félpuhára pároljuk. Ekkor aláöntjük a pezsgőt és készre főzzük.  A sült sertéskarajjal forrón tálaljuk. Szilveszteri malac vagy kacsasülthöz kitűnő köret. 

Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....