Különlegesebbé tehetjük a szilvás gombócot, ha nem pirított morzsába forgatjuk, hanem mákkal vonjuk be. Ebben az esetben 12 dg darált mákot keverjünk össze 10 dg cukorral, és egyenletesen szórjuk rá a fakanállal átforgatott gombócokra. Aki nem szereti a mákot, használhat helyette darált diót is.
Hozzávalók:
- 0,5 kg burgonya (megfőzve, hámozva)
- 0,5 kg liszt,
- 2 kanál zsír
- 2 tojás
- só,
- 75 dkg szilva
- cukor,
- fahéj,
- 15 dkg mák
A burgonyát héjában megfőzzük. Még forrón meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük.
Összegyúrjuk a liszttel, zsírral, sóval és a tojással. Ha már tudunk dolgozni vele, a masszából kb. evőkanálnyi adagokat szaggatunk le, gombóccá formáljuk, mélyedést csinálunk bele, beletesszük a szilvákat, bevonjuk a masszával és ismét kerek gombóccá formázzuk.
Csak magvaváló szilvát vegyünk, mossuk tisztára, magozzuk ki, és a mag helyébe egy kevés törött fahéjat és egy kockacukrot tegyünk.
A vizet felforraljuk, megsózzuk, a gombócokat belerakjuk és kifőzzük.
Főzés közben nagyon óvatosan keverjük meg, hogy a gombócok ne ragadjanak a fazék aljára. Nagyon gyorsan megvannak, ha feljönnek a víz tetejére már szedhetjük is ki őket és mehetnek hempergőzni a cukros mákba vagy a pirított zsemlemorzsába.
Főzés közben nagyon óvatosan keverjük meg, hogy a gombócok ne ragadjanak a fazék aljára. Nagyon gyorsan megvannak, ha feljönnek a víz tetejére már szedhetjük is ki őket és mehetnek hempergőzni a cukros mákba vagy a pirított zsemlemorzsába.
7 megjegyzés:
A hozzávalókból kimaradt a zsír mennyisége, mennyit teszel bele?
Bocsi de beírtam, hogy 2 kanál zsír kell bele :)
Eszméletlen jól néz ki
Csodásan néz ki!
Gyönyörű látvány!
Szuper ötlet ez a mák! Megjegyzem.
De finom lehet mákkal!
Megjegyzés küldése