2011. január 17., hétfő

Csokis kuglóf

Hozzávalók:

30 dkg puha vaj
27.5 dkg + 2 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
csipetnyi só
rumaroma
5 db tojás
37.5 dkg liszt
1 csapott tk sütőpor
3+3 evőkanál tej
2 dkg kakaópor
10 dkg + 20 dkg minimum 50%-os kakaótartalmú étcsokoládé
2 tk olaj
vaj a kuglófforma kikenéséhez

Elkészítése:

A kuglófformát kivajazzuk. A 10 dkg csokit darabokra tördeljük. 
A vajat tálba tesszük, majd a robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük. Apránként belevegyítjük a 27.5 dkg cukrot, vaníliás cukrot, sót, rumaromát. Addig dolgozunk, amíg homogén krémet nem kapunk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön kikeverjük. A lisztet és a sütőport egy tálba szitáljuk, jól összekeverjük. Alacsony fokozaton, a 3 ek tejjel felváltva belekeverjük a krémbe. A sütőt előmelegítjük. A tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyiket a kuglófformába kanalazzuk, majd elsimítjuk. a másikba belekeverjük a kakaóport, a 2 dkg cukrot, 3 ek tejet és a széttördelt csokit. A sötét tésztát a világosra öntjük, és egy villával kissé összekeverjük, hogy márványos legyen. Kb. 35 perc alatt megsütjük, majd 2 órán keresztül hűlni hagyjuk. A mázhoz gőz fölött, kis lángon megolvasztjuk a maradék 20 dkg csokit, belekeverjük az olajat. Sima homogén masszává dolgozzuk.
Ügyeljünk rá, nehogy felforrjon! Az olvasztott csokit a kuglófra öntjük, egyenletesen eloszlatjuk rajta, aztán hagyjuk megdermedni.

7 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Gyönyörű lett a kuglófod:-:)Ügyes vagy!

Cakeni írta...

Nagyon jól hangzik ez a recept ,most már nincs mese felavatom a kuglófformámat amit már van egy éve hogy megvettem.
Ja és szertnék kérdezni valamit.Ha jól tudom te is benne vagy az Erdélyi Konyha szerkesztő csapatában,az érdekelne hogy a receptek az újságból azok mind tőletek származnak,vagy bárki kűldhet be receptet?Nekem is van egy jó pár ételreceptem fényképpel,amit nem tettem fel a blogomra ,mert kimondottan tortás blogot szeretnék,de szivesen bekűldeném ha volna értelme:)

Bianka írta...

Mesésen néz ki

Móni írta...

Ó, és milyen finom :DDD

Manka (Iszlai Margit) írta...

Jujj, nagyon szépen köszönöm, hogy szóltál, mindenféleképpen szeretnék részt venni pár recepttel :)

Fondantina írta...

Koszi, hogy szoltal a lehetosegrol. bekuldesi hatarido? most kicsit zsufolt az eletem, de szeszio utan kicsit szabadulok

Ottis írta...

Guszta lett!