2011. január 16., vasárnap

Nagymamám káposztalé levese

Hozzávalók:
2 darab sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 fej hagyma, 5 kanál rizs, 1 kanál zsír, 1kanál liszt, só, bors, pirospaprika, 4 dl. káposztalé, kolbász, véreshurka, petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A sárgarépát apróra vágjuk és kb. 1 liter vízbe főni tesszük, belerakjuk a gyökeret, zellert, a hagymát és a kolbászt. Mikor a sárgarépa majdnem megfőtt beletesszük a rizset és a véreshurkát is. Készre főzzük. A liszttel és zsírral rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és a leveshez adjuk, a káposztalét felforrósítjuk és azt is a leveshez öntjük, megszórjuk petrezselyemzölddel. Kivesszük a levesből a hurka, kolbászt és lilahagymával tálaljuk.

9 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Érdekes, hurkát még sosem ettem levesben, lehet hogy ki kellene próbálnom? Egy viszont csaknem biztos, nagymamád nem olajjal készítette a rántást, hanem zsírral.

Jutka írta...

Az biztos is :)
Úgy írtam le, ahogyan én készítettem..de javítom is:D

Hobbychef írta...

No. Ezek szerint nem hiába éltem.

Anikó írta...

Finom lehet ez a leves, bár én sem hallottam ilyenről még. Hurkát-kolbászt töltöttkáposztával együtt már ettem vendégségben,finom volt, nekem az is szokatlan volt, mert mi otthon magában, sültként ettük krumplival, savanyúsággal, de mivel jó volt a töltöttkáposztával is, így a levesben is el tudom képzelni.Érdekes, minden hozzávalót mi is használunk csak teljesen másképp, de szeretem a ti erdélyi, nekünk különleges elkészítésű ételeiteket:-)))

Anikó írta...

Érdekes egy leves, nem lehet rossz, töltöttkáposztában ettem már hurkát-kolbászt, de levesben nem.
Bár mi otthon csak sütve ettük a disznótorost, burgonyával, savanyúsággal.
Minden hozzávalót mi is használunk csak teljesen másképp, mint ti.
Érdekesnek találom,és szeretem figyelni, ahogyan ti Erdélyben főztök és összerakjátok az ételeiteket:-))))

Alíz, Erdélyből írta...

Fincsi leveske. Mi a döblecet szoktuk belefőzni a káposztalélevesbe, aztán kivesszük és lerben még egy kicsit megpirítjuk, utána ugyanúgy vörös hagymával esszük.

Bianka írta...

Még sosem ettem, de mivel a hurkát szeretem ez sem lehet rossz :)

Anikó írta...

Mi az a döblec??
A ler, azt már tudom a sütő.

Alíz, Erdélyből írta...

Anikó: a döblec szintén disznóvágáskor készülő finomság. A sertés gyomrát (bendőjét) alaposan megtisztítják, többször kimossák, majd beletöltik a véres masszát, a közepébe hússzeleteket csúsztatnak, majd megfüstölik. Aztán ezt főzik bele a káposztalélevesbe,majd még keveset pirítják a sütőben, aztán ecetes hagymával a káposztaléleves után fogyasztják. Székelyföldön még most is sok helyen készítik.