- 80 dkg sovány sertésdagadó,
- 2 zsömle,
- 1 pohár tej,
- 4 tojás,
- 40 dkg sertésmáj,
- 1 kanál zsír,
- 1 fej vöröshagyma,
- kevés törött bors,
- 1 csomó zöldpetrezselyem,
- só.
A sertésdagadót megmossuk, tiszta ruhával megtörölgetjük, majd a két réteg közé az egyik oldalon úgy szúrunk be, hogy nagyobb nyílást kapjunk anélkül, hogy valahol az oldalát kivágjuk.
A töltelékhez a zsömlét apró kockákra vágjuk, beáztatjuk tejbe. A hagymát finomra vágjuk, kevés zsíron megpirítjuk a megtisztított, kockára vágott májjal, megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a megvagdalt zöldpetrezselymet. Ha kihűlt, hozzákeverünk egy egész tojást, majd az áztatott zsömlét. Az egészet ledaráljuk, ízlés szerint még fűszerezzük. Betöltjük a dagadó nyílásába, és bevarrjuk.
Megsózzuk, mélyebb tepsibe tesszük a megmaradt zsírral, és egyenletes forró sütőben, saját levével locsolva, pirosra sütjük.
Ha megsült, kivesszük, tálra tesszük, s lefedve 20-30 percig szikkadni hagyjuk.
Csak ezután szeleteljük és tálaljuk.
Bármilyen főzeléket adhatunk hozzá, esetleg burgonya köretet és savanyúságot.
Lehet csontos oldalasból is készíteni. Ilyenkor óvatosan kiszedjük a csontokat, kiterítjük, megtöltjük a töltelékkel és összegöngyöljük, vigyázva, hogy a töltelék egyenletesen oszoljék el a húsban, majd összekötözzük, megsózzuk, és úgy sütjük, mint a dagadót.
Ha megsült, kivesszük, tálra tesszük, s lefedve 20-30 percig szikkadni hagyjuk.
Csak ezután szeleteljük és tálaljuk.
Bármilyen főzeléket adhatunk hozzá, esetleg burgonya köretet és savanyúságot.
Lehet csontos oldalasból is készíteni. Ilyenkor óvatosan kiszedjük a csontokat, kiterítjük, megtöltjük a töltelékkel és összegöngyöljük, vigyázva, hogy a töltelék egyenletesen oszoljék el a húsban, majd összekötözzük, megsózzuk, és úgy sütjük, mint a dagadót.
8 megjegyzés:
Nagyon guszta
Ez is nagyon fincsinek tűnik, csak egy kérdés: sertés, vagy csirkemájat használtál? Üdv. Mari
:-)
Egy igen-igen hasonló példány hűl a tepsiben nálunk is :-)))
Nagyon étvágygerjesztő, biztosan jó laktató étel!
Hihi, megcsináltad! És milyen kívánatosra sikerült. :)
Máj? Akkor jöhet! Ez kombináció egészen jól hangzik! Finom ebéd , azt mondom!
Kedves Jutka! Köszönöm, hogy szavaztál! Lenne kedved Neked is indulni a 2. fordulóban? Kérlek olvasd el a játék leírását és ha van kedved velünk játszani, jelezd egy hozzászólásban! Várlak szeretettel! :)))
Üdv,
Kutya és Konyha
Nagyon, nagyon jól hangzik!Elviszem, ha nem bánod a recit!:-)
Megjegyzés küldése