Sokan fintorognak a pacal gondolatától is. Nos, akik így vélik vélhetően nem ettek még jó pacalt :)
Hozzávalók:
1 kg pacal, 1 db. csülök vagy marhalábszár (velős csont), 2 szál sárgarépa, 1 pohár tejföl (3-4 dl) , 2-3 kanál liszt, 1 citrom vagy ecet, 1 fej fokhagyma, kevés delikát, ízlés szerint só, bors
Elkészítése:
A pacalt (fagyasztott, előfőzött is lehet) megfőzzük, ha túl vastagok vagy nagyok a csíkok még kissé összevagdossuk. A csontból erőlevest főzünk. Kevés olajon az apróra vágott hagymát és apróra lereszelt sárgarépát megpároljuk, mikor a répa megpuhult felöntjük a csontlével, majd zúzott fokhagymát teszünk bele. Kicsit főzzük, majd beletesszük a főtt és leszűrt pacalt, kevés ecetet, sót, borsot. (Fontos az ecetet még a tejföles ereszték előtt beletenni, így nem lesz csomós.) A tejfölt a liszttel elsodorjuk azt is hozzáadjuk a leveshez, majd kissé összeforraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele sót, borsot (itt a fokhagyma a lényeg!) Csípős paprikával és tejföllel tálaljuk.
Hozzávalók:
1 kg pacal, 1 db. csülök vagy marhalábszár (velős csont), 2 szál sárgarépa, 1 pohár tejföl (3-4 dl) , 2-3 kanál liszt, 1 citrom vagy ecet, 1 fej fokhagyma, kevés delikát, ízlés szerint só, bors
Elkészítése:
A pacalt (fagyasztott, előfőzött is lehet) megfőzzük, ha túl vastagok vagy nagyok a csíkok még kissé összevagdossuk. A csontból erőlevest főzünk. Kevés olajon az apróra vágott hagymát és apróra lereszelt sárgarépát megpároljuk, mikor a répa megpuhult felöntjük a csontlével, majd zúzott fokhagymát teszünk bele. Kicsit főzzük, majd beletesszük a főtt és leszűrt pacalt, kevés ecetet, sót, borsot. (Fontos az ecetet még a tejföles ereszték előtt beletenni, így nem lesz csomós.) A tejfölt a liszttel elsodorjuk azt is hozzáadjuk a leveshez, majd kissé összeforraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele sót, borsot (itt a fokhagyma a lényeg!) Csípős paprikával és tejföllel tálaljuk.
5 megjegyzés:
Igen, jól írtad, van jó és kevésbé jó pacal. Aki elsőre a rossat fogja ki, az tuti nem kér többet, viszont a jó pacal nagyon finom. Én csak levesnek elkészítve ettem, de tudom, hogy Magyarországon pacalpörköltet is készítenek belőle. Egyszer megkostolnám.
Én bizony nem fintorgok,egyszerűen imádom a pacallevest:)
nagy kedvenc
Nekem nem megy, de azért meg kell főznöm, mert az uram oda van érte.
Max háromszor négyszer elkészítem neki egy évben.
Neeem, de látványra guszta
Megjegyzés küldése