Hozzávalók:
a mákos piskótához: 5 tojás, 8 dkg darált mák, 5 dkg
eritrit (xilit vagy nyírfacukor), 1 vaníliarúd kikapart magjai, csipet só.
a krémhez: 15 dkg tápióka gyöngy, 3 dl víz, 1 darab
vanília rúd, 2-3 evőkanál nyírfacukor, 4 dl kókusztej.
továbbá: szeder vagy más gyümölcs.
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját
habosra keverjük az édesítő anyaggal, majd beleforgatjuk a darált mákot. A
tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojáshabot óvatosan
összekavarjuk a mákos tojássárgájához. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne törjön
össze. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, 180 fokos
előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 8-10 percet
hagyjuk pihenni, mielőtt lehúzzuk róla a papírt. Tortás tálra helyezzük a
piskótát, a tortaforma karimáját visszatesszük a piskóta köré. A tápiókát vízbe
rakjuk 15 percre, amíg megszívja magát. Ezután öntsük fel a kókusztejjel, adjuk
hozzá a vanília kikapart belsejét és keverés mellett sűrűre főzzük. Ha készre
főtt a puding, hozzáadjuk a nyírfacukrot is. A krémet a kihűlt piskótára
öntjük, tetejét kirakjuk gyümölcsökkel, pár órára hideg helyre tesszük.
EK. 2017 április.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése