2020. március 25., szerda

Krumplinudli áfonyaszósszal



Hozzávalók:
a nudlihoz: 60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 5 dkg búzadara, 5 dkg vaj, 1 tojás, só.
továbbá: 2 evőkanál zsír, 8-10 dkg zsemlemorzsa, cukor.
az áfonyaszószhoz: 20 dkg áfonya (fagyasztott), 5 dkg cukor, 1 dl víz, 1 teáskanál étkezési keményítő.
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és vízzel feltöltve, kevés sóval megfőzzük. Leszűrjük, pürésítjük, hozzákavarjuk a vajat, hagyjuk kihűlni. Amikor a krumpli kihűlt, összegyúrjuk a maradék hozzávalóval. Lisztezett deszkán előbb rudakat sodrunk, majd késsel 1 centis darabokra vágjuk, és mindenik tésztadarabot a tenyerünk között vagy a lapítón kissé megsodorjuk. Egy fazékban vizet forralunk, kb. fél teáskanál sót teszünk bele, beledobjuk a nudlikat és kb. 10 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük a kifőtt nudlikat, lecsepegtetjük. A zsírt felforrósítjuk, majd a forró zsíron a zsemlemorzsát aranyszínűre pirítjuk. A kifőtt nudlikat a zsemlemorzsába forgatjuk és cukorral megszórva az áfonyaszósszal kínáljuk.
Áfonyaszósz nélkül is kiváló egytálétel, a gyerekek is imádják.
Az áfonyaszószhoz: az áfonyát kiolvasztjuk és egy lábasban, a cukorral és a vízzel elkezdjük forralni, majd egy kis teáskanálnyi keményítővel, amit hideg vízzel elkeverünk, kb. 10 percig főzzük.

Nincsenek megjegyzések: