Hozzávalók:
a nudlihoz: 60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 5 dkg
búzadara, 5 dkg vaj, 1 tojás, só.
továbbá: 2 evőkanál zsír, 8-10 dkg zsemlemorzsa,
cukor.
az áfonyaszószhoz: 20 dkg áfonya (fagyasztott), 5 dkg
cukor, 1 dl víz, 1 teáskanál étkezési keményítő.
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és vízzel
feltöltve, kevés sóval megfőzzük. Leszűrjük, pürésítjük, hozzákavarjuk a vajat,
hagyjuk kihűlni. Amikor a krumpli kihűlt, összegyúrjuk a maradék hozzávalóval.
Lisztezett deszkán előbb rudakat sodrunk, majd késsel 1 centis darabokra
vágjuk, és mindenik tésztadarabot a tenyerünk között vagy a lapítón kissé megsodorjuk.
Egy fazékban vizet forralunk, kb. fél teáskanál sót teszünk bele, beledobjuk a
nudlikat és kb. 10 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük a kifőtt
nudlikat, lecsepegtetjük. A zsírt felforrósítjuk, majd a forró zsíron a zsemlemorzsát
aranyszínűre pirítjuk. A kifőtt nudlikat a zsemlemorzsába forgatjuk és cukorral
megszórva az áfonyaszósszal kínáljuk.
Áfonyaszósz nélkül is kiváló egytálétel, a gyerekek is
imádják.
Az áfonyaszószhoz: az áfonyát kiolvasztjuk és egy
lábasban, a cukorral és a vízzel elkezdjük forralni, majd egy kis teáskanálnyi
keményítővel, amit hideg vízzel elkeverünk, kb. 10 percig főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése