Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 14
dkg cukor, 1 csomag sütőpor, tej amennyit felvesz, csipet só;
a töltelékhez: 1,5 kg alma, 20-25 dkg
cukor (lehet barna is), 8-10 dkg búzadara vagy zsemlemorzsa, 1 csapott
teáskanál őrölt fahéj, reszelt citromhéj.
továbbá: 1 tojás.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból könnyű tésztát
gyúrunk, jól összedolgozzuk, hűvös helyre tesszük. A töltelékhez az almát
meghámozzuk, majd durvára reszeljük, és a cukorral, a fahéjjal és a citrom
héjával összevegyítjük, lassú tűzön kissé összefőzzük. Ha nagyon sok lé van
rajta kissé lecsurgatjuk. A tésztát két részre osztjuk, enyhén lisztezett
gyúródeszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, zsírral vagy sütőpapírral bélelt
tepsibe fektetjük, megszórjuk a morzsa felével, a tölteléket egyenletesen
eloszlatjuk, rászórjuk a maradék morzsát és befedjük a második lappal. A
tetejét felvert tojással lekenjük, villával megszurkáljuk, végül előmelegített
170 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, ekkor
szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése