Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 15-20 dkg vaj vagy 10 dkg
zsír, 1 tasak sütőpor, 2 tojás, 20 dkg cukor, csipet só, kevés tej.
a töltelékhez: 20 dkg cukor, 6 dl tej, 5 evőkanál
liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg darált dió.
a mázhoz: 10 dkg fehér- vagy barna csokoládé, 0,5 dl
tejszín.
Elkészítése:
A lapokhoz hozzávalóit összegyúrjuk. Fóliába
csomagolva legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ezután 4 egyenlő
részre osztjuk, és egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a lehető
legvékonyabbra. Tepsi hátán 7-8 perc alatt megsütjük.
A krémhez a cukrot egy edényben felolvasztjuk,
világosbarnára karamelizáljuk, felöntjük 1 dl forró vízzel, majd 2 dl forró
tejjel, addig főzzük, amíg elolvad a cukor.
A lisztet a maradék tejjel csomómentesre kavarjuk,
majd belekavarjuk a felolvadt karamellbe, és addig kavarjuk, amíg
összeolvadnak.
Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákavarjuk a vajat és
a darált diót. A krémet kissé hűlni hagyjuk, majd megtöltjük vele a lapokat.
A mázhoz vízgőz fölött a csokoládét a tejszínnel
összeolvasztjuk, a tészta tetejére kenjük, díszíthetjük barna csokoládéval,
amit szintén kevés tejszínnel összeolvasztunk, egy sütőpapírból csavart
tölcsérbe öntjük és csíkokban ráhúzunk a fehér mázra. Egy fogvájóval hosszanti
csíkokat húzunk bele.
EK. 2020.december
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése