2020. december 18., péntek

Diós-tejkaramellás sütemény

 


Hozzávalók:

a tésztához: 50 dkg liszt, 15-20 dkg vaj vagy 10 dkg zsír, 1 tasak sütőpor, 2 tojás, 20 dkg cukor, csipet só, kevés tej.

a töltelékhez: 20 dkg cukor, 6 dl tej, 5 evőkanál liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg darált dió.

a mázhoz: 10 dkg fehér- vagy barna csokoládé, 0,5 dl tejszín.



Elkészítése:

A lapokhoz hozzávalóit összegyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ezután 4 egyenlő részre osztjuk, és egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a lehető legvékonyabbra. Tepsi hátán 7-8 perc alatt megsütjük.

A krémhez a cukrot egy edényben felolvasztjuk, világosbarnára karamelizáljuk, felöntjük 1 dl forró vízzel, majd 2 dl forró tejjel, addig főzzük, amíg elolvad a cukor.

A lisztet a maradék tejjel csomómentesre kavarjuk, majd belekavarjuk a felolvadt karamellbe, és addig kavarjuk, amíg összeolvadnak.

Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákavarjuk a vajat és a darált diót. A krémet kissé hűlni hagyjuk, majd megtöltjük vele a lapokat.

A mázhoz vízgőz fölött a csokoládét a tejszínnel összeolvasztjuk, a tészta tetejére kenjük, díszíthetjük barna csokoládéval, amit szintén kevés tejszínnel összeolvasztunk, egy sütőpapírból csavart tölcsérbe öntjük és csíkokban ráhúzunk a fehér mázra. Egy fogvájóval hosszanti csíkokat húzunk bele.

EK. 2020.december

Nincsenek megjegyzések: