2020. december 21., hétfő

Mákos-diós gubasütemény



Hozzávalók:

a tésztához: 2 sima kalács, 6 dl tej, 2 tojássárgája, 1/2 tasak vaníliaízű pudingpor, 10 dkg darált mák, 10 dkg darált dió, 8 dkg vaj, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg cukor, citromhéj;

a krémhez: 3 dl tej, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 10-12 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, pici darált mák és dió.

Elkészítése:

Mindkét kalácsot felszeleteljük, kockára vágjuk, egyik felét összevegyítjük a darált mákkal és a citromhéjjal, másik részét az őrölt dióval. A tejet elkavarjuk a tojássárgájával, a pudingporral és a kétféle cukorral, majd lassú tűzön kissé besűrítjük. Belekavarjuk a vajat, megfelezve a kalácsra öntjük, és jól összeforgatjuk. A diós masszát sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, elsimítjuk, rákanalazzuk a mákos masszát, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Kihűlni hagyjuk.

A krémhez a pudingport és a kétféle cukrot összefőzzük a tejjel, belekavarjuk a vajat, langyosra hűlni hagyjuk, majd kézi mixerrel belekavarjuk a mascarponét. A tejszínt kemény habbá verjük, majd összevegyítjük a krémmel. A krémet a megsült gubatésztára simítjuk, megszórjuk darált mákkal és dióval. Néhány órára hideg helyre tesszük, utána szeleteljük.

EK. 2020.december

Nincsenek megjegyzések: