2021. június 17., csütörtök

Somlói galuska

 


Hozzávalók:

a piskótákhoz: 6 tojás, 12 evőkanál cukor, 6 evőkanál víz, 1 tasak sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál darált dió, 10 evőkanál liszt.

a vaníliakrémhez: 2,5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 2 tojássárgája, 4 dl tejszín, 10 dkg főzőcsokoládé.

a puncsöntethez: 10 dkg mazsola,1,5 dl víz, 7 evőkanál cukor, 3 evőkanál rum, reszelt citrom- és narancshéj.

a csokoládéöntethez: 2,5 dl víz, 12,5 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 dkg vaníliaízű pudingpor, 3 evőkanál rum, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg csokoládé.

A díszítéshez: tejszínhab, csokoládé öntet, dió.

Elkészítése:

Első lépésben készítsük el az önteteket. A sárga krémhez összekeverjük a pudingport a cukorral, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a tejjel. Folytonos keverés közben sűrűre főzzük. A tejszínt felverjük, majd a kihűlt krémhez adjuk, és összekeverjük. A krémet kétfelé osztjuk, a csokoládét 2 evőkanál tejszínnel felolvasztjuk és belekavarjuk a krém felébe.

A puncsöntethez a vizet a kétféle cukorral fölforraljuk, levesszük a tűzről, belekavarjuk a többi hozzávalót, kihűlni hagyjuk.

A csokoládéöntethez a vizet a kétféle cukorral felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A vaníliaízű pudingot és a kakaót kevés vízzel elkavarjuk, ráöntjük a forralt cukrot, kissé összefőzzük, és belekavarjuk a csokit. Amikor kihűlt, a rumot is hozzáadjuk.

A piskótákhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a vizet, és a sütőport. Ekkor egyesével beleforgatjuk a tojások sárgáját, és három részre osztjuk a tésztát. A sárga piskótához 4 evőkanál l lisztet, a másikba 3 evőkanál lisztet és 1 evőkanál kakaót, míg a harmadikba 3 evőkanál lisztet és 1 evőkanál darált diót keverünk. Kikent tortaformában megsütjük a 3 lapot (egyenként kb. 10 perc alatt, mert nem lesznek túl vastagok). Ha a piskóta kihűlt, kockára vágjuk, összevegyítjük, és elkezdjük rétegezni.

Egy nagyobb edény alját jó szorosan megrakunk összevegyített piskótadarabokkal, meglocsoljuk puncs- és csokoládéöntettel, rákenjük a vaníliakrém felét, erre újból egy réteg vegyes piskóta jön, ezt is meglocsoljuk, megkenjük a barna krémmel, majd rárakosgatjuk a maradék piskótát, megkenjük a maradék vaníliakrémmel, és elsimítjuk. Leöntjük a csokoládéöntettel, és tejszínhabbal, további csokoládéöntettel vagy darált dióval díszítjük. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap poharakban vagy tányéron tálaljuk.

EK. 2021.június

Nincsenek megjegyzések: