2021. november 16., kedd

Flódni

 


Hozzávalók:

a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor;

az almatöltelékhez: 80 dkg savanykás alma, 3 evőkanál méz, 1 citrom és szegfűszeg, 2 evőkanál búzadara(gríz) vagy kekszmorzsa;

a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor;

a diótöltelékhez: 20 dkg dió darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor;

a lekenéshez: 1 tojás

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a cukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral összegyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni, amíg a töltelékek elkészülnek.

Az almákat megtisztítjuk, káposztareszelőn lereszeljük, a citrom levével meglocsoljuk, megszórjuk őrölt fahéjjal, majd a mézzel édesítjük.

A mákos töltelékhez a mákot leforrázzuk a borral, elkeverjük a cukorral meg a mazsolával. Hasonló módon készítjük el a diós tölteléket is. Egy magas falú kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát négy részre osztjuk, egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Egy tésztalapot a tepsibe fektetünk, rásimítjuk a diós tölteléket, erre a következő lap és a máktöltelék kerül, majd ismét tészta, amit megszórunk a búzadarával, végül rásimítjuk a reszelt almát. Az utolsó lappal beborítjuk, villával megszurkáljuk, és felvert tojással lekenjük.

Előmelegített sütőben 170 fokon 60-65 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kihűlve szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: