Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10
dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor;
az almatöltelékhez: 80 dkg savanykás alma,
3 evőkanál méz, 1 citrom és szegfűszeg, 2 evőkanál búzadara(gríz) vagy kekszmorzsa;
a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10
dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor;
a diótöltelékhez: 20 dkg dió darálva, 10
dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor;
a lekenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a cukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral összegyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni, amíg a töltelékek elkészülnek.
Az almákat megtisztítjuk, káposztareszelőn
lereszeljük, a citrom levével meglocsoljuk, megszórjuk őrölt fahéjjal, majd a
mézzel édesítjük.
A mákos töltelékhez a mákot leforrázzuk a
borral, elkeverjük a cukorral meg a mazsolával. Hasonló módon készítjük el a
diós tölteléket is. Egy magas falú kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát négy részre osztjuk, egyenként
tepsi nagyságúra nyújtjuk. Egy tésztalapot a tepsibe fektetünk, rásimítjuk a
diós tölteléket, erre a következő lap és a máktöltelék kerül, majd ismét
tészta, amit megszórunk a búzadarával, végül rásimítjuk a reszelt almát. Az utolsó lappal beborítjuk, villával
megszurkáljuk, és felvert tojással lekenjük.
Előmelegített sütőben 170 fokon 60-65 perc
alatt aranyszínűre sütjük. Kihűlve szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése