Hozzávalók a húspogácsákhoz 6 személyre:
1 kg darált csirkecomb, 1 hagyma, 1 fél teáskanál
őrölt koriander, 1 tojás, 2 cikk fokhagyma, 1 marék zsemlemorzsa, só, bors,
olaj.
Elkészítése:
A hagymát lereszeljük, majd a darált csirkehúshoz
adjuk, sóval, borssal, őrölt korianderrel és a zúzott fokhagymával fűszerezzük,
jól összevegyítjük, hozzáadjuk a tojást és a zsemlemorzsát. Pogácsákat
formázunk a húsból, egy sütőpapírral bélelt tálcára rakjuk, és sütésig
hűtőszekrénybe tesszük. Nagyon forró, füstölő grillrácson vagy serpenyőben kell
sütni, amit előtte egy papírtörlővel vékonyan beolajozunk. Mindkét oldalát 4-5
percig sütjük, és csak egyszer megfordítva, 5 perc alatt teljesen átsül, de még
tökéletesen szaftos lesz. A megsült húspogácsákra még forrón helyezzük rá a
szeletelt sajtot.
Hozzávalók a zsömlékhez:
65 dkg liszt, 5 dkg puha vaj, 1 tojás, 25 dkg joghurt, 1,5 dl tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 2 dkg friss élesztő;
továbbá: 1 tojás a kenéshez, szezámmag.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzákavarjuk a cukrot és egy púpozott evőkanál lisztet, kissé felhaboztatjuk, majd a többi hozzávalóval jól megdagasztjuk. 1 óra alatt duplájára kelesztjük, ekkor 12 részre osztjuk, kis gömböket formázunk mindegyikből, az alját becsípjük és végül kicsit benyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük egy kissé felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal, további 30 percet pihentetjük. 180 fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Továbbá:
saláta, uborka, hagyma, szeletelt sajt, ketchup,
mustár, majonéz ízlés szerint.
A zsömléket kétfele vágjuk, vaslapon kissé vagy kevés
vajjal kikent serpenyőben átpirítjuk, ráhelyezzük a húspogácsákat, rárakjuk a
salátát meg a zöldségszeleteket és ízlés szerint a szószokat, azonnal
fogyasztjuk.
EK.2021 .március
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése