2022. május 13., péntek

Málnás sajttorta




az alaphoz: 30 dkg zabkeksz, 10 dkg olvasztott vaj;

a krémhez: 50 dkg mascarpone, 15 dkg cukor, 15 dkg tejföl, 1 dl tejszín, citromhéj, 2 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál ékezési keményítő;

továbbá: 30 dkg málna, 2 evőkanál citromlé, 3 evőkanál cukor, fél dl víz, 1 teáskanál tortazselé vagy zselatin.  



Elkészítése:

A tortaforma alját és szélét kibéleljük sütőpapírral, amihez csíkot vágunk. A zabkekszet egy aprítógépben összeaprítjuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, és lenyomkodjuk a tortaforma aljába, amíg a krémet elkészítjük hútőszekrénybe tesszük. A krémhez a hozzávalókat egy robotgéppel vagy mixerrel krémesre kavarjuk, a kekszre öntjük. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a hőfokot levéve, további 30 percet sütjük 150 fokon. Hagyjuk kihűlni, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Amikor kidermedt málnazselével megkenjük, málnaszemekkel díszítjük.

A zseléhez a málnát a cukorral, citromlével és a vízzel összefőzzük, a végén belekavarjuk a zselatint, majd a kihűlt tortára öntjük, málnaszemekkel díszítjük.

Az eredeti receptben 2 tojás is jár a krémbe, én ezt kifelejtettem, egy kissé aggódtam, hogy majd nem áll össze, de így is nagyon finom lett. :)

Nincsenek megjegyzések: