2022. december 17., szombat

Mézeskalács



Hozzávalók:

80 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 1,5 dl méz, 3 tojás, 30 dkg vaj vagy margarin, 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék, 2 teáskanál szódabikarbóna, csipet só.

Elkészítése:

1. A mézet a vajjal és a cukorral egylábasba tesszük, összeolvasztjuk.

2. Belekavarjuk a mézeskalács fűszert, hagyjuk kihűlni. 

3. A lisztet a szódabikarbónával elkavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott szirupot, a tojást és a csipet sót.  

4. Sűrű masszát kapunk, egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. 

5. A masszát lisztezett deszkán kb. 4-5 mm vastagra nyújtjuk. 

6. Karácsonyi formákkal (gyerekek segítségével) kiszaggatjuk.

7. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, de vigyázzunk, mert gyorsan megéghet. 150 fokon 10-15 perc alatt elkészül. Ilyenkor még úgy tűnhet, hogy túl puha, de miután kihűlt, pont tökéletes lesz. 

8. A sütiket egymástól legalább 1,5 - 2 cm távolságra tegyük a tepsibe, mert sütés közben megduzzadnak. 


Nincsenek megjegyzések: