2010. március 30., kedd

Bárányfejleves tárkonyosan


Hozzávalók:
a bárány feje
bors (sózni csak a végén szoktuk)
2-3 babérlevél
2-3 fej hagyma, apróra vágva
pár gerezd fokhagyma, zúzva
3-4 sárgarépa
1-2 petrezselyem
fél zeller
1-2 ek ecetben eltett tárkony, aprítva
tárkonyos ecet
1 kanál liszt,
0,5 dl tejföl
1 tojássárga

A bárányfejet megpucolva (szem nélkül), hideg vízben feltesszük főzni egy fazékba, amihez tehetünk még bárányhús és báránynyelv darabokat is. Forrás után a habját leszedjük, sózzuk és szemes borsot szórunk bele.
Egy óra főzést követően hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott petrezselymet, murkot, zellert, hagymát és karalábét, fokhagymát és a babérlevelet, majd ismét egy órányi főzés után, amikor már minden szinte teljesen megpuhult,levesszük az egészet a tűzről.
A húst kicsontozzuk, feldaraboljuk, a tojás sárgáját elkeverjük a liszttel és a tejföllel és ezzel az eresztékkel vidítjuk fel.
Ezután a húst is visszatesszük a tárkonyillatú, tejfölös levesbe.
Kockára vágott főtt tojással tálaljuk.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Tárkonyos leveseket imádom, bárányfejhez szkeptikusan állok hozzá, mert még nem ettem, de nem lehet rossz ;)
Látványra guszta

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...