2011. október 28., péntek

Móricka süti


Egy nagyon finom és kiadós sütemény, ebből az adagból kb. 120 darab rolócska lesz. Általában lakodalmakra és  nagyobb összejövetelekre sütik, mivel nincs kevés munka vele, de megéri a fáradozást :)
Recept Mihálcz Irénkétől.

Hozzávalók:
1 kg liszt, 50 dkg margarin, 2 tojás, pici só, 2 evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor.
Vanília krém: 2 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kb. fél centiméteres vastagságúra kinyújtjuk,  felvágjuk és ujjnyi vastagságú kis hengerekre rácsavarjuk mint a kürtös kalácsot(nem kell megkenni a hengereket), közepesen meleg sütőbe, egymás mellé fektetve sütjük, mikor félig megsült, megforgatjuk és készre sütjük. Még melegen leszedjük a formákról. (Mi falun összegyűjtöttük a varrócérna hengereket és arra csavartuk a tésztát.) Hagyjuk kihűlni, majd csokoládé mázba mártjuk és kókuszba beleforgatjuk. Miután a csoki megdermedt vanília krémmel töltjük meg.
A krémhez a pudingporból és tejből a cukorral sűrű pudingot főzünk. A hűlő pudinghoz apránként hozzákeverjük a vajat. Ezzel a krémmel töltjük meg a kókuszos rolókat.
Csokoládé  máz: 15 dkg porcukor, 3 kanál kakaó, 3 kanál forró víz, 1 dió nagyságú vaj vagy 1 kanál olaj. A hozzávalókat összekeverjük, és a sütire öntjük. Ha esetleg egy picit sűrűbb lenne, akkor egy kevés forró vizet még lehet hozzákavarni.

9 megjegyzés:

M@rti írta...

Ó, de jól néznek ki! Ezt lehet készíteni habroló-készítő csővel? Mert most kaptam, de még nincs hozzá receptem. Majd ezzel kipróbálom!
A tésztája omlós lesz?
Nagyon tetszik!

Mesi írta...

Nekem is nagyon tetszik, elmentettem, alkalomadtán ki fogom próbálni! :)

Alíz írta...

Hú, de jó, hogy beblogoltad ezt a receptet. :) Nem is sejted, mióta keresem?

Petra írta...

Nagyon klassz recept. El is mentem. :)

Vicuska írta...

... és milyen sok lett a tekercsekből! Finom!

Okki írta...

Ezt mi is szoktuk készíteni, főleg lagzira és ünnepekre. Nagyon finom és mutatós! :)

Névtelen írta...

Nekem is nagyon tetszik, meg is próbálnám, de nekem szegényes a fantáziám ahhoz, hogy kitaláljam, mégis mire és hogyan és mekkora tésztát csavarjak.
Nekünk nem erdélyieknek nem tudnád ezt kicsit részletesebben, esetleg képekkel megvilágítani?
Köszi: Nyuci

Névtelen írta...

Szia, látom adtál tippet a cérnaspulnival, köszi, erre fogom tekerni. Újabb kérdésem: Nem ragad rá?, be kell kenni valamivel, vagy becsavarni alufóliával?.
Ha feltekertem, mibe teszem bele?
Tepsiben fektetve? állítva?
Bocs, nem kötekedni akarok, de tényleg érdekel.
Köszi: Nyuci.

Jutka írta...

Én köszönöm az érdeklődést, legalább ezekre a kérdésekre, bővül a recept amit én elfelejtettem beírni. Köszönöm és örülök, hogy írtál!

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...