2016. december 1., csütörtök

Aszalt gyümölcsös kuglóf


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 tojás, 4 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, só;
A töltelékhez: 1 evőkanál olvasztott vaj, aszalt gyümölcs (szilva, vörös áfonya, barack) ;
továbbá: zsír, porcukor.
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és a tojással elmorzsáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a citromhéjat, csipet sót, és a tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, majd letakarva egy órát kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal, rászórjuk a kisebbe darabokra vágott aszalt gyümölcsöt és szorosan felcsavarjuk. Zsírral kikent kuglófformába tesszük, langyos helyen duplájára kelesztjük. Előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva kínáljuk.
EK. 2016. november.

Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....