Hozzávalók a piskótához:
5 tojás, 10 evőkanál cukor, 5-5 evőkanál liszt +
étkezési keményítő, 5 evőkanál víz, 1 teáskanál sütőpor, citromlé, csipet só;
a krémhez:
1 tasak csokoládé ízű pudingpor, 2 evőkanál kakaó, 10-12
dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2,5 dl tej, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 25
dkg krémsajt (mascarpone);
továbbá: marcipánfigurák, virágok, mentalevél.
Elkészítése:
A piskótához habosra kavarjuk a tojássárgáját a
cukorral, utána hozzáadjuk a vizet, a lisztet meg a kevés citromlével
felfuttatott sütőport, végül pedig a kevés sóval kemény habbá vert
tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, 180 fokon 20-30 perc
alatt megsütjük. Nedves konyharuhára borítjuk, melegen felcsavarjuk, hagyjuk
kihűlni. A krémhez a pudingport a tejjel, a kakaóval és a kétféle cukorral
megfőzzük, belekavarjuk a csokoládét meg a vajat, kihűtjük. Amikor a krém
teljesen kihűlt, kézi mixerrel belekavarjuk a krémsajtot. A krémből keveset
(kb. egyharmadát) félretesszük a rolád bevonásához. A piskótát óvatosan
kiterítjük, megkenjük a krémmel, majd óvatosan felcsavarjuk, kívül bekenjük a
félretett krémmel, villával megmintázzuk, hagyjuk jól megdermedni. Ekkor ferdén
2 darabot levágunk a roládból és kétfelől a törzséhez helyezzük.
Marcipánfigurákkal, virágokkal vagy tejszínhabbal díszítjük.
KK. 2016. december
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése