2017. február 23., csütörtök

Sajtos, vajas pogácsa


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só;
továbbá: 5 dkg olvasztott vaj, 20 dkg reszelt sajt;
a tetejére: 1 tojás, reszelt sajt.
Elkészítése:

Az élesztőt szétmorzsoljuk a cukros tejben és hagyjuk felfutni. A lisztet átszitáljuk, szétmorzsoljuk benne a vajat, közepébe mélyedést csinálunk a felvert tojást, a tejfölt, az élesztős tejet, a sót és összegyúrjuk. 30 percig kelni hagyjuk, majd lisztezett lapon 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a reszelt sajt felével. A tésztát gondolatban 3 részre osztjuk és összehajtjuk: alulról, felülről, az így kapott tésztacsíkot is megkenjük olvasztott sajttal és megszórjuk a maradék sajttal. Ismét összehajtogatjuk, kinyújtjuk és 3 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk a pogácsákat. Tetejüket lekenjük a felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Újabb 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt  világosbarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Csirkés-spenótos tagliatelle

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg széles metélt, 25 dkg csirkemell, 1 csokor spenót, 5 dkg vaj, 2 cikk fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, 5 ...