Hozzávalók 4 személyre:
a gombóchoz: 50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 15 dkg búzadara (gríz), 2
evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, só, 1 evőkanál citromhéj.
az áfonyaszószhoz: 25 dkg áfonya vagy 4 evőkanál áfonyalekvár, 2
evőkanál cukor, 0,5 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, só, citromhéj,
őrölt szegfűszeg és fahéj.
a pirított pirított zsemlemorzsához: 2 evőkanál zsír vagy vaj, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
A tehéntúrót simára kavarjuk a tojássárgájával, az olajjal, sóval
és a cukorral. Belekavarjuk a búzadarát és a citromhéjat, majd 3-4 órát
hűtőszekrényben pihentetjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan
összevegyítjük a túróval. Vizes kézzel gombócokat formázunk, ezeket lobogó sós
vízben megfőzzük. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, kész is van.
Ekkor leszűrjük, pirított morzsába forgatjuk. Tejföllel és áfonyaszósszal vagy
áfonyalekvárral tálaljuk.
A pirított zsemlemorzsához a zsiradékot felforrósítjuk, belekavarjuk a morzsát, és
takaréklángon, állandó keverés mellett aranybarnára pirítjuk.
Áfonyaszószhoz az áfonyát a cukorral és kevés vízzel puhára főzzük. A tejfölt
elkavarjuk a liszttel, majd besűrítjük vele az áfonyát. Hozzáadjuk a vajat,
csipet sóval, citromhéjjal, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítjük.
1 megjegyzés:
Ahány ház, annyi túrógombóc... Milyen helyes apró gombóckák!
Megjegyzés küldése