Hozzávalók:
a torta lapjához: 2 tojás, 4 evőkanál cukor, 4
evőkanál liszt, 2 evőkanál víz, 1 teáskanál sütőpor, citromlé, csipetnyi só;
a krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg tehéntúró, 5 dl
tejszín, 15 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg áfonya, 10 g zselatin.
a zseléhez: 10 dkg áfonya, 1 evőkanál cukor, 10 g tortazselépor
vagy zselatin.
Elkészítése:
A piskótához a tojássárgáját a cukorral habosra
kavarjuk, belekavarjuk vizet, végül belevegyítjük a lisztet és a citromlével
felhaboztatott sütőport. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, és szép
lassan belekavarjuk a tésztába. Sütőpapírral bélelt formában (28 cm-es) 180
fokon 30 perc alatt megsütjük.
A zselatint elkavarjuk 3-4 evőkanál vízben,
felmelegítjük (nem szabad főzni). A mascarponét a kétféle cukorral simára
dolgozzuk, folyamatosan kavarva a zselatint is hozzáadjuk. A tejszínt kemény
habbá verjük, kétharmadát és a krémsajtba vegyítjük, a krémet kétfelé osztjuk,
egyik felébe belekavarjuk a megtisztított áfonyát. Az áfonyás krémet a piskótára
kanalazzuk, elsimítjuk, óvatosan rákanalazzuk a maradék krémet, erre jön a
tehéntúrós krém. Ehhez a tehéntúrót a félretett tejszínnel elkavarjuk, és a
tortára kenjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. A zseléhez az áfonyát egy
evőkanál vízzel meg a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a zselatint, és
besűrítjük. Az áfonyazselét a tortára öntjük, hagyjuk megdermedni, ekkor
tejszínhabbal díszítjük, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
KT. 2015 szeptember.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése