Hozzávalók a lapokhoz:
50 dkg sertésháj, 60+14 dkg
finomliszt, 4 tojássárgája, 8-10 evőkanál fehér bor, 8 evőkanál tejföl, csipet
só.
A krémhez: 1 liter magasabb zsírtartalmú tej, 10 tojás
(5 tojásfehérje +10 tojássárgája), 13 dkg rétesliszt, 30 dkg cukor, 1 rúd
vanília kikapart belseje
a szóráshoz: porcukor
Elkészítése:
A sertéshájat megdaráljuk, összegyúrjuk 14 dkg
liszttel és félretesszük. A maradék lisztet, a tojássárgáját és a tejfölt
összegyúrjuk a borral és csipet sóval. Ezt a masszát fél cm. vékonyra
kinyújtjuk, a hájat 3 részre osztjuk, és rákenjük a kinyújtott tésztalapra, majd
összehajtjuk megjegyezve a sorrendet (alulról, felülről, jobbról és balról), fél
órát pihentetjük, majd a nyújtást kétszer megismételjük, rákenve a hájat.
Ügyeljünk arra, hogy mindig ugyanabba az irányba hajtogassuk össze. Végül az
utolsó pihentetés után kellő vastagságúra nyújtjuk, lapokat sütünk és krémmel
megtöltjük. Ebből az adagból 4 nagyobb vagy 6 kisebb lapot tudunk sütni. A jól
sikerült hájas tészta felnő és rétegei szétnyílnak.
A tojásfehérjéhez adjunk 5 dkg cukrot, és gőz fölött
verjük fel fényesre. A gőz fölött felvert hab keményebb marad, jobb lesz a
tartása. Ha felvertük, hagyjuk a gőz felett egészen addig, amíg nem keverjük a
sárga krémhez. A tejet öntsük egy lábasba, melegítsük langyosra, majd adjuk
hozzá a vanília kikapart belsejét, a cukrot, a lisztet, a tojássárgáját és kézi
habverővel keverjük simára. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, vigyázva
arra, hogy ne forrjon fel, amíg besűrűsödik. Hűtsük langyosra, majd óvatosan
forgassuk bele a tojásfehérje habot. Még langyosan töltsük meg a lapokat. Egy
napig hideg helyre tesszük, másnap megszórjuk porcukorral és vízbe mártott éles
késsel felszeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése