Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 6 dkg cukor, 18 dkg vaj, 1
tojás, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 2 dkg élesztő;
a töltelékhez: 30 dkg eper, 7-10 dkg cukor, kevés
citromlé;
továbbá: 1 tojásfehérje a kenéshez.
Ebből az adagból 2 kalács lesz :)
Ebből az adagból 2 kalács lesz :)
Elkészítése:
1. Előkészítjük a hozzávalókat, az epret megtisztítjuk.
2. A tésztához a lisztet a vajjal és a tojással
elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a tejet, a citromhéjat és a
sót. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva 30 percig órát kelesztjük.
3. A megtisztított epret bot mixerrel pürésítjük és a
cukorral meg a citromlével sűrűre főzzük.
4. A tésztát nyolc részre osztjuk, kissé átgyúrjuk, majd
egyenként kör alakúra nyújtjuk.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük az első lapot, megkenjük
a lekvárral, befedjük a következő tésztakoronggal, így lerétegezünk 4 lapot, majd ugyanígy a másik négyet is.
6. A közepére egy kisebb csészét helyezünk, 16 részben bevágjuk a csészéig.
7. A tésztacikkeket ellentétes irányban kissé
megcsavarjuk, középen összefogjuk.
8. Felvert tojásfehérjével megkenjük, előmelegített 170
fokos sütőben készre sütjük.
Tipp: A kalácsot más gyümölccsel vagy maradék
lekvárral is elkészíthetjük.
FI. 2017 április.
Forrás: Vidékíze
Forrás: Vidékíze
3 megjegyzés:
Nagyon szép lett a kalácsod, mutatós és biztosan nagyon finom is az új eperrel! Ha jól értem ebből a tésztamennyiségből 2 kalács lesz?
Köszönöm szépen! Igen két kisebb kalácsot készítettem :)
Köszönöm, ki fogom próbálni, ha kicsit lejjebb megy az eper ára :-)
Megjegyzés küldése