2022. június 27., hétfő

Barackos napkalács

 


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 6 dkg cukor, 18 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 2 dkg élesztő;
a töltelékhez: 30 dkg barack, 7-10 dkg cukor, kevés citromlé;
továbbá: 1 tojásfehérje a kenéshez.
Ebből az adagból 2 kalács lesz :)
Elkészítése:
Előkészítjük a hozzávalókat, a barackot megtisztítjuk.
A tésztához a lisztet a vajjal és a tojással elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a tejet, a citromhéjat és a sót. 
A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva 30 percig órát kelesztjük.
A megtisztított barackot a cukorral meg a citromlével sűrűre főzzük,  botmixerrel pürésítjük.
A tésztát nyolc részre osztjuk, kissé átgyúrjuk, majd egyenként kör alakúra nyújtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük az első lapot, megkenjük a lekvárral, befedjük a következő tésztakoronggal, így lerétegezünk 4 lapot, majd ugyanígy a másik négyet is.
A közepére egy kisebb csészét helyezünk, 16 részben bevágjuk a csészéig.
A tésztacikkeket ellentétes irányban kissé megcsavarjuk, középen összefogjuk.
Felvert tojásfehérjével megkenjük, előmelegített 170 fokos sütőben készre sütjük.
Tipp: A kalácsot más gyümölccsel vagy maradék lekvárral is elkészíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: