Hozzávalók a
tésztához:
50 dkg liszt
(25+25 dkg búza- illetve kenyérliszt vegyesen), 5 dkg cukor, 1 tojás, 1
teáskanál só, 1,5 dl tej, 1,5 dl langyos víz, 1 tasak szárított vagy egy dió
nagyságú friss élesztő;
továbbá: 20 dkg vaj a kenéshez, 3 evőkanál cukrozatlan
kakaó, 5 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 7 dkg vaj.
Elkészítése:
A
vajat hűtőszekrénybe tesszük. A tésztához a friss élesztőt felfuttatjuk kevés
cukros tejben. A tészta hozzávalóit jól meggyúrjuk, letakarva 1 órán át
kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és vékonyra kinyújtjuk. Az előhűtött
vaj 2/3-át a nagy lyukú reszelőn a tésztára reszeljük, majd három egyenlő részre
bejelöljük. A bal oldali tésztarészt ráhajtjuk a középső részre, majd a jobb
oldali részt ráhajtjuk a kettős tésztarétegre, ráreszeljük a maradék vajat, a
tésztát újra félbe hajtjuk. Meglisztezzük az asztalt és a tészta felületét,
majd a tésztát elfordítjuk, és újra kinyújtjuk. A 7 dkg vajat megolvasztjuk, a
kinyújtott tésztára kenjük, megszórjuk a kétféle cukorral elvegyített kakaóval,
a bejglihez hasonlóan felcsavarjuk, majd ujjnyi vastagra szeleteljük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, jó távol, hogy kelesztéskor ne
ragadjanak össze. Letakarva durván 1 óráig pihentetjük, majd lekenjük
olvasztott vajjal. Előmelegített kb. 200 fokos sütőben kb. 5 percig majd
további 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése