2023. január 21., szombat

Kakaós csiga

 


Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt (25+25 dkg búza- illetve kenyérliszt vegyesen), 5 dkg cukor, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1,5 dl tej, 1,5 dl langyos víz, 1 tasak szárított vagy egy dió nagyságú friss élesztő;

továbbá: 20 dkg vaj a kenéshez, 3 evőkanál cukrozatlan kakaó, 5 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 7 dkg vaj.



Elkészítése:

A vajat hűtőszekrénybe tesszük. A tésztához a friss élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A tészta hozzávalóit jól meggyúrjuk, letakarva 1 órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és vékonyra kinyújtjuk. Az előhűtött vaj 2/3-át a nagy lyukú reszelőn a tésztára reszeljük, majd három egyenlő részre bejelöljük. A bal oldali tésztarészt ráhajtjuk a középső részre, majd a jobb oldali részt ráhajtjuk a kettős tésztarétegre, ráreszeljük a maradék vajat, a tésztát újra félbe hajtjuk. Meglisztezzük az asztalt és a tészta felületét, majd a tésztát elfordítjuk, és újra kinyújtjuk. A 7 dkg vajat megolvasztjuk, a kinyújtott tésztára kenjük, megszórjuk a kétféle cukorral elvegyített kakaóval, a bejglihez hasonlóan felcsavarjuk, majd ujjnyi vastagra szeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, jó távol, hogy kelesztéskor ne ragadjanak össze. Letakarva durván 1 óráig pihentetjük, majd lekenjük olvasztott vajjal. Előmelegített kb. 200 fokos sütőben kb. 5 percig majd további 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: