2023. január 30., hétfő

Tépett hús babfőzelékkel

 


Hozzávalók a húshoz:

1 kg sertéscomb,

továbbá a fűszerezéshez: 1-1 teáskanál fűszerkömény, római kömény, pirospaprika, koriander, oregánó, majoránna, paradicsompüré, só, 1-1 evőkanál barna cukor, szójaszósz, almaecet, Worchester szósz, 1 hagyma, 1 dl ketchup, olaj.

A babfőzelékhez:

40 dkg fehér bab, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír vagy olaj, 2 babérlevél, só, bors;

Elkészítése:

A száraz fűszereket összekeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, 4 evőkanál olajat, 4 evőkanál vizet és jól összekeverjük. A fűszeres pasztát belemasszírozunk a húsba, majd egy felforrósított lábasba olajat öntünk és lepirítjuk a hús minden oldalát. Miközben pirul a comb, hozzádobjuk a felaprított hagymát, a fűszeres pasztát (ami maradt a hús bekenése után), a ketchupot, a vizet, az almaecetet, a Worcester szószt és a szójaszószt. Ezt a gazdag szaftot jól elkeverjük, majd ha elkezd rotyogni, betesszük a lábast előmelegített 130 fokos sütőbe, ahol 4 órán keresztül pároljuk. Amikor a hús omlósra puhult, kiszedjük egy tálba és 2 villa segítségével szétszedjük a húst. Vigyázzunk, hogy azért darabokban maradjon a hús és ne váljon pépessé. A már előre elkészített főzelékkel, vagy más körettel kínáljuk.

A főzelékhez babot éjszakára beáztatjuk, másnap a vizet leöntjük, annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, főni tesszük, a babérlevéllel együtt, puhára főzzük. Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát meg a paradicsompürét, addig főzzük, amíg mártás sűrűségű lesz. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babot is, és kissé összeforraljuk.

Tipp: konzervbabból is készíthetjük!

Nincsenek megjegyzések: