2015. március 5., csütörtök

Krumplis tepertős pogácsa


Hozzávalók:
a tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg krumplipüré, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 8 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 teáskanál só, 1 teáskanál fekete bors, 1 teáskanál cukor;
továbbá: 30 dkg darált tepertő, 1 tojás a kenéshez, őrölt bors.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet átszitáljuk, majd beledolgozzuk a vajat és az áttört krumplit. Közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az élesztős tejet, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, és jól összedolgozzuk, míg hólyagos lesz. Letakarva, 30 percig kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a tepertőkrém egyharmadával, megszórjuk őrölt borssal. A tésztát gondolatban 3 részre osztjuk és összehajtjuk: alulról, felülről, az így kapott tésztacsíkot is megkenjük a tepertőkrémmel, megszórjuk a borssal és most jobbról, balról hajtjuk össze, óvatosan kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertővel, ezt is félbehajtjuk (alulról, felülről, jobbról, balról) és letakarva további 30 percet pihentetjük. Ekkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét egy éles késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat megkenjük a felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Aprólékbecsinált

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg pulyka- vagy csirkezúza és -szív vegyesen, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 10 dkg zelle...