Hozzávalók:
a
tésztához: 5 tojás, 25 dkg sárgarépa(murok), 15 dkg dióbél, 15 dkg liszt, 20 dkg
cukor, 1 citrom, 1 tasak sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csipet só;
a
krémhez: 25 dkg krémsajt (mascarpone), 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 2,5
dl habtejszín, 10 g zselatin, 1 narancs leve;
a citrommázhoz: 2 evőkanál
citromlé, 10 dkg porcukor;
a díszítéshez: marcipán, narancs, tejszínhab.
Elkészítése:
A
sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük, a dióbelet megőröljük, a tojásokat
kettéválasztjuk. A tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A
tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk
a citromlével felhabosított sütőport. Beleforgatjuk a hab egyharmadát, majd a
maradék habbal felváltva a lisztet, a fahéjat és a diót, végül pedig hozzáadjuk
a sárgarépát is, és lazán összedolgozzuk. Vajjal kikent tortaformába simítjuk,
előmelegített 170 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. A citrommázhoz a
citromlevet fényesre kavarjuk a porcukorral, majd a kihűlt tortára simítjuk. A
zselatint elkavarjuk a narancslében, kissé felmelegítjük, hogy a zselatin jól
feloldódjon. A krémhez kemény habbá verjük a tejszínt, keveset félreteszünk a
díszítéshez. A krémsajtot simára kavarjuk a kétféle cukorral, majd
összevegyítjük a zselatinnal és a tejszínhabbal. A krémet a tortára simítjuk,
tejszínhabbal, marcipánnal és naranccsal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése