Hozzávalók a tésztához : 30 dkg liszt, 1,5 dl tej, 3
evőkanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi
só, 2 dkg élesztő;
a töltelékhez: 15 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1
tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál citromhéj ;
továbbá: 1 tojás, kevés zsír.
továbbá: 1 tojás, kevés zsír.
Elkészítése :
Először elkészítjük a tölteléket, így lesz ideje kihűlni,
amíg a tészta megkel. A kétféle cukrot kevés vízzel
megfőzzük szirupnak, majd összekavarjuk a darált mákkal meg a citromhéjjal. A
tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és a
tojással elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a citromhéjat, a sót, és a többi tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva egy órát
kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, jól átgyúrjuk, majd
egyharmadából 2 hosszú rudat sodrunk, amit összecsavarunk, és zsírral kikent
tortaforma szélére helyezünk.
A maradék tésztából keveset félreteszünk a
leveleknek meg a kisebb lyukak kitöméséhez.
A többit 8 egyenlő részre osztjuk,
mindegyik darabból kis golyót formázunk, és kb. 15 cm átmérőjűre
nyújtjuk. Négy kinyújtott tésztakorongra ráhalmozzuk a máktölteléket, összecsomagoljuk, mindegyik gombócot ráhelyezzük egy másik kinyújtott korong közepére az összefogott szélekkel lefelé. A kinyújtott tésztát ollóval 4 helyen bevagdossuk, a tészta végeit egymást
követve ráhúzzuk a töltött batyukra. Az így kapott virágokat a tortaformába
helyezzük, a félretett tésztából leveleket vagdosunk, illetve felcsavarjuk, és a hézagokba tesszük.
Tetejét megkenjük felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése