Hozzávalók:
a
tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg krumplipüré, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl
tejföl, 8 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 teáskanál só, 1 teáskanál fekete bors, 1
teáskanál cukor;
továbbá:
30 dkg darált tepertő, 1 tojás a kenéshez, őrölt bors.
Elkészítése:
Az
élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet átszitáljuk, majd
beledolgozzuk a vajat és az áttört krumplit. Közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük
az élesztős tejet, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, és jól összedolgozzuk,
míg hólyagos lesz. Letakarva, 30 percig kelesztjük. Lisztezett deszkára
borítjuk, átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a tepertőkrém
egyharmadával, megszórjuk őrölt borssal. A tésztát gondolatban 3 részre osztjuk
és összehajtjuk: alulról, felülről, az így kapott tésztacsíkot is megkenjük a
tepertőkrémmel, megszórjuk a borssal és most jobbról, balról hajtjuk össze,
óvatosan kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertővel, ezt is félbehajtjuk
(alulról, felülről, jobbról, balról) és letakarva további 30 percet
pihentetjük. Ekkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét egy éles késsel
berácsozzuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat megkenjük a
felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése