2010. március 23., kedd

Kocsonya


3-4 db köröm
1 db csülök
kb. fél kg. lapocka
bőrke
1-2 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
15 szem bors egészben
só ízlés szerint
2 sárgarépa

Előkészítés:

A csülköt és a körmöket is alaposan mossuk le akár többször is forró vízzel, ahol szükséges kaparjuk le a rajtuk lévő „zavaró elemeket” (szőr, koszos rész). Ehhez legjobb eszköz egy éles kiskés, esetleg csak erre a célra használatos puha kefe.
A zöldségeket pucoljuk meg. Készítsünk elő egy nagy levesfőző edényt.

Kocsonya főzése:

A csülköt és a körmöket tegyük fel 3,5 l vízzel főzni. Ha felforrt a víz, szedjük le evőkanállal a habot. A zöldségeket (egészben, max. nagyobb darabokra vágva) és a sót, borsot adjuk a lébe. Főzzük az egészet kb. 4-5 órát.
Kocsonya főzésénél ügyeljünk arra, hogy:

-A habot az elején akár többször is szedjük le, így szép tiszta lesz a kocsonya.
-Kis lángon végezzük a főzést, fedő nélkül.
-Ne öntsünk hozzá utólag vizet.
-A főzési folyamatot akkor fejezzük be, ha a bőrös részek teljesen puhák, a csontok maguktól kijönnek a körömből, illetve elválik a csülökcsont a hústól. Mindez látható, de villával is ellenőrizhető.
-A kocsonyalé tekintetében végezzünk dermesztő próbát. Egy evőkanálnyi levet öntsük egy kis tálba és tegyük hideg helyre. Ha rövid időn belül (percek) megköt, a kocsonya kész.

Kocsonya tálalása:
A kocsonyaléből szedőlapáttal szedjük ki a körmöket és a csülköt egy nagyobb edénybe (tepsibe).
A maradék levet egyszer szűrjük át sűrű szitán, majd a tetejéről szedjük le a zsírt. A zsír egy része megköt/összeáll, ez könnyen leszedhető. A többit itassuk fel papír kéztörlővel, vagy szedjük le óvatosan evőkanállal.
A csülköt és a körmöket csontozzuk ki, a zsíros részeket szedjük le.
A letisztított húst, körmöt osszuk el tányérokba vagy nagyobb lapos tálakba, majd egy kevés(4-5 gerezd) tört fokhagymát kavarjunk bele.
Ismételten átszűrve a kocsonyalével öntsük fel a tányérokat és tálakat úgy, hogy a lé a húst és bőrt ellepje.
A kocsonyát hideg helyen hűtsük ki, majd fedjük le fóliával fogyasztásig (és tároljuk hideg helyen).

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Még sosem készítettem, mindig após vagy apu lát el vele. Nagyon guszta

egycsipet írta...

Nálam idén kimaradt. :( A tiéd remekül néz ki, hasonlóan készítem én is, csak teszek bele füstölt húst is.

Ami írta...

Én sem készítettem még soha, kapni szoktam... Annyira guszta a Tied! :)

Unknown írta...

A blogod az erdélyi blogtérképen találtuk és azonnal felfigyeltünk az egyedi témakörödre, valamint arra, hogy sokan szeretnek/olvasnak és sok követőd van. Ez pedig elég jó indok arra,hogy bemutassunk téged és a blogodat egyaránt.
Bizonyára nem ismersz bennünket és a blogunkat sem, így pár szóban bemutatnám, mi is a felállás jelenleg. Elhatároztuk, hogy létrehozunk egy blogot, bloggereknek és a blogok iránt érdeklődőknek. A témáink sokrétűek lesznek, de a lényeg az, hogy szeretnénk bemutatni, hogy hogyan lehet közismert bloggerré (sztárbloggerré) válni, valamint azt, hogy mások milyen témákkal és módszerekkel lettek közismertek.
Engedelmeddel a linkedet elhelyezzük oldalunkon hogy egyike vagy egy adott témakör (pl.fözés,babakészités) legjobbjainak!
Valamint ott a lehetöség hogy blogod linkjét feltüntesd a föoldalunjkon és az is hogy Erdély egyik sztárblogerrévé vállj!Amennyiben felkeltettük az érdeklödésedet kérjük látogass el a http://legyelsztarblogger.frantzdae.info/ oldalra!