2010. október 8., péntek

Gundel palacsinta



Hozzávalók:
Palacsinta
2 tojás, 1 csésze liszt, 1 csésze tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/3 csésze szódavíz, csipetnyi só, 1 csésze napraforgóolaj, a sütéshez
Diótöltelék
1 csésze tejszín, 4 evőkanál rum, 10 dkg kristálycukor, 12,5
dkg őrölt dió, 12,5 dkg durvára darált dió, 5 dkg mazsola, 1 púpozott evőkanál őrölt fahéj
Csokoládémártás
10
dkg félédes csokoládé, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 1 csésze tej, 4 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, 2 teáskanál kakaópor, 3 evőkanál rum, 4 dkg vaj, a pirításhoz, porcukor

Elkészítése:
Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, citromhéjat, csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét ( híg tejfölhöz hasonlítson ). Fél órát pihentetjük a tésztát.
A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 merőkanál tésztát, és úgy forgatjuk a masszát benne, hogy lehetőleg ne maradjon lyukas, egyenletesen kitöltse a serpenyő alját. Erős tűzön kb. 1 percig sütjük, aztán kerek hegyű késsel vagy tortalapáttal óvatosan (hogy mind a palacsinta, mind a serpenyő teflonbevonata épségben maradjon) fellazítjuk a szegélyét, alányúlunk, és határozott mozdulattal megfordítjuk, majd ezt az oldalát is megsütjük.

A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még egy kis tejszínt. A nyolc palacsintára elosztjuk a tölteléket és henger alakúra göngyöljük. 

A csokoládémártáshoz egy félliteres lábasban a tejjel együtt vízgőzön, gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, kakaóport, vajat, rumot, és vízgőz felett kevergetve 5 percig melegítjük.
Levesszük a tűzről. Ha túl sűrű, és emiatt nem tudjuk önteni, tejjel hígítjuk.
A palacsintasütőben felmelegítünk 2
dkg vajat, majd belehelyezünk 4 db feltekert töltött palacsintát és mindkét oldalukat világosbarnára pirítjuk közepes lángon. Melegre tesszük a 4 db palacsintát, majd a következő 4 palacsintát pirítjuk meg.
A palacsintákat meleg tálra, vagy tányérra helyezzük egymás mellé, egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket meghintjük porcukorral és darált dióval. Így szolgájuk fel a klasszikus Gundel palacsintát.

7 megjegyzés:

Juci írta...

Nagyon tetszik e recept, hamarosan kipróbálom.
Csokival nyam nyam, finom lehet!!!

Gál Edith írta...

Jutka drága, ez irtó finom lehet!!
Van még? :)

Jutka írta...

Juci, Edit! Megéri kipróbálni, Edit szívesen látlak bármikor :)
A csoki öntet eláll a hűtőben és következőbe fel lehet használni.

Bianka írta...

Jaj ez nagyon finom

Ottis írta...

Nyami, ez igen extra!

Dia írta...

Elmondani nem tudom mi óta készülök ilyet gyártani...

Vicuska írta...

Hát igen, ez egy tökéletes ízharmóniájú desszert!