2011. június 17., péntek

Karfiolleves grízgaluskával

Hozzávalók:


  • 1 fej karfiol 
  • 2 sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 leveskocka
  • 10 szem bors, só
  • tejföl
  • 1 tojás 
  • gríz (búzadara)

Elkészítése:  

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, a sárgarépát karikára vágjuk. A petrezselymet leöblítjük és felaprítjuk. Felforralunk 1 liter vizet, beletesszük a karfiolt, a hagymát, a sárgarépát, a leveskockát,a teatojásba zárva az egész borsot, felforraljuk, és fedő alatt, lassú tűzön kb. 15-20 percig főzzük. Kivesszük a levesből a teatojást és a hagymát. Közben elkészítjük a galuskát. 1 tojáshoz kb. 1 borospohár gríz és egy kevés só szükséges. A tojásfehérjét egy mély tányérban villával felverjük, belevegyítjük a tojássárgáját, kevés sót  és vékony sugárban öntve hozzákavarjuk a grízt, annyit hogy ne legyen túl kemény. A keverést nem szabad abbahagyni, különben kemény lesz a galuska, azonnal a fövő levesbe szaggatjuk. Készre főzzük, megszórjuk a petrezselyemzölddel, tálaláskor tejfölet adunk hozzá.

7 megjegyzés:

4Gyerek írta...

ez szuperül hangzik. vajon miért párosítják aáátalában az emberek (no meg én is) a grízgaluskát a húsleveshez?
ott a jó példa, hogy ama párosítás kizárólagossága mennyire helytelen.

Jutka írta...

Nagyon finom, miután főztem már paradicsomlevesben is, azóta kipróbálom ...és nagyon szeretjük!

Ditta tortái írta...

Nagyon finom lehet,jöhet is ebédre:-)

Éva írta...

Ez igazán nekem való, nagyon szeretem a grízgaluskát is és a karfiol levest is! Guszta nagyon!

Bianka írta...

Nagyon guszta, tényleg ötletes grízgaluskával

Ottis írta...

Igen, nagyon ötletes szerintem is!

Csatlós Erzsébet írta...

Ez nagyon jól néz ki, nem csak azért mert a kedvenc lábasomban pompázik! És szeretem, hogy muroknak írod a murkot és nem sárgarépának.