2011. július 6., szerda
Bodzás eperlekvár
Szép érett epret, megtisztítjuk, megmossuk és jól lecsurgatjuk, majd egy nagy edényben kilónként 60 dkg cukrot téve lerétegezzük. A rétegezést mindig a gyümölccsel kezdjük és a cukorral fejezzük be. Másnapig hűvös helyre tesszük, majd lassú tűzön kezdjük el főzni, amikor felfőtt hozzáadjuk a bodzát, kilkónként 5-6 darab, addig főzzük míg a habját el nem fövi. Hogy a lekvárnak szép színe maradjon, főzés előtt adjunk hozzá kevés citromsót (5 kg eperhez 1 dkg citromsó).
A bodzavirágokat kiszedjük, legalábbis a fennmaradt szárakat. Töltsük tisztára mosott üvegekbe a még forró lekvárt. Azonnal zárjuk le a tetejét, és utána pár percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Érdekes ez a lekvár. :)
Nagyon érdekes, biztosan finom.
Ó ez nagyon guszta! De szívesen megkóstólnám !
Izgalmas
Nagyon fincsi lehet, jó párosítás.
Kíváncsi vagyok az ízére, nem nagyon tudom elképzelni, biztosan finom!
Megjegyzés küldése