Hozzávalók
a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1
tojás, 1.25 dl tej, 1 tasak élesztő, citromhéj, csipet só, tojás a kenéshez
A máktöltelékhez: 40 dkg darált mák, 8 dkg vaj, 15 dkg
cukor, 5 dkg búzadara, 4 dl tej, 1 teáskanál citromhéj, csipet
só.
A vanília krémhez: 4 dl tej, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 4
evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 2 tojás
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt, 1 teáskanál cukorral és 1 teáskanál
liszttel kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk,
hozzáadjuk a puha vajat, az élesztőt, cukrot, a tojást, kissé megsózzuk,
hozzáadjuk a citromhéjat és összedolgozzuk. Amíg a tészta kel, elkészítjük a
tölteléket. A máktöltelékhez a tejet felmelegítjük, beletesszük a vajat és a cukrot, felforrósítjuk. Belekavarjuk a búzadarát meg a mákot, csipetnyi sóval és a
citromhéjjal ízesítjük, majd alacsony hőfokon, állandó keverés közben kb. 5
percig főzzük. A pudingport elkavarjuk a tejjel, a tojássárgájával, és a kétféle
cukorral, lassú tűzön megfőzzük, belekavarjuk a vajat, hagyjuk kihűlni, majd lassan hozzákeverjük a tojásfehérje kemény habját. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 2 részre
osztjuk. Egyik lapot kinyújtjuk, kikent, kilisztezett tepsibe fektetjük, a
szélét kissé felhúzzuk. Megkenjük a mákos töltelékkel, és egyenletesen
eloszlatjuk rajta a vaníliakrémet. A második lapot is kinyújtjuk, majd
beborítjuk vele a tésztát. Felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk,
és előmelegített 175 fokos sütőben, kb. 45 perc alatt megsütjük. A sütőből
kivéve kihűtjük, majd szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése