Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 30 dkg margarin
vagy 25 dkg zsír, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 10 dkg cukor, csipet só;
a töltelékhez: 1 kis üveg
barack vagy szilvalekvár, 30 dkg darált mák, 20 dkg porcukor;
a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1
dl tejszín.
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos
tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a
felhaboztatott élesztőt, csipet sót és a 2 tojást. Könnyen gyúrható tésztává
dolgozzuk. Négy cipót formázunk a tésztából, az egyiket a tepsi méretével
azonos nagyságúra kinyújtjuk, és belesimítjuk a sütőpapírral bélelt vagy
zsírral kikent, kilisztezett tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk.
Megkenjük a lekvárral (erre ízlés szerint alkalmazható bármilyen lekvár) és
rászórjuk a cukros mák egyharmadát. Mindhárom maradék cipóból nyújtott
tésztalapot készítünk és betakarjuk vele a tölteléket. Ráterítjük az utolsó
lapot, körbe kissé lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített 180
fokos sütőben megsütjük. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, belekavarjuk
a tejszínt, és a sütemény tetejére kenjük. Kihűlés után szeleteljük.
EK. 2015 április.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése