2015. április 3., péntek

Mákos zserbó


Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 30 dkg margarin vagy 25 dkg zsír, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 10 dkg cukor, csipet só;
a töltelékhez: 1 kis üveg barack vagy szilvalekvár, 30 dkg darált mák, 20 dkg porcukor;
a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a felhaboztatott élesztőt, csipet sót és a 2 tojást. Könnyen gyúrható tésztává dolgozzuk. Négy cipót formázunk a tésztából, az egyiket a tepsi méretével azonos nagyságúra kinyújtjuk, és belesimítjuk a sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent, kilisztezett tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük a lekvárral (erre ízlés szerint alkalmazható bármilyen lekvár) és rászórjuk a cukros mák egyharmadát. Mindhárom maradék cipóból nyújtott tésztalapot készítünk és betakarjuk vele a tölteléket. Ráterítjük az utolsó lapot, körbe kissé lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, belekavarjuk a tejszínt, és a sütemény tetejére kenjük. Kihűlés után szeleteljük.
EK. 2015 április.

Nincsenek megjegyzések:

Almás-diós linzer

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg zsírszegény vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, fél tasak sütőpor, csipet só, kevés c...