2009. november 18., szerda

Meggykompót



Hozzávalók:
Tetszés mennyiségű meggy, cukor, szalicil.
Elkészítése:
A meggy szárát eltávolítjuk, megtisztítjuk, és több rend vízben megmossuk. A vízből kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd kimagozzuk. Így sokkal egyszerűbb majd a felhasználásnál.
8 dl-es befőttesüvegekbe rakjuk, és minden üveg meggyre 4 evőkanál cukrot teszünk. Egy nagy lábast kibélelünk konyharuhával vagy újságpapírral (az üvegek közé is tehetünk újságpapírt, hogy ne koccanjanak össze). Az üveget 3/4 részéig feltöltjük vízzel, késhegynyi szalicilt teszünk rá és a fedelét jól rácsavarjuk. A lábast felöntjük vízzel az üvegek nyakáig.  Feltesszük a tűzhelyre, és lassan felforraljuk a vizet. Amikor az üvegekben apró légbuborékok keletkeznek rögtön takaréklángra vesszük, és fedő alatt 15-20 percet gőzöljük. Hagyjuk kihűlni az edényben, vagy rögtön szárazdunsztba tesszük.
Megjegyzés:
Készíthetjük úgy is, hogy 1 kg meggyhez 20 dkg cukrot számolva, megmérjük, mennyi víz fér bele az üvegekbe, majd a vizet felforraljuk a cukorral, belekavarjuk a szalicilt, és a meggyre töltjük a szirupot. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: