2009. november 21., szombat

Gulyásleves


Hozzávalók:
60 dkg marhahús (lábszár a legjobb), 3-4 sárgarépa, 1 fehérrépa, 30 dkg krumpli, paradicsomlé, 1 paprika, 2 fej vöröshagyma, 3 dkg zsír, 1 tojásból csipetke, pirospaprika,só ,1 tk. köménymag, gulyáskrém, 1 marhahúsleves-kocka, Vegeta.

Elkészítés:


A hagymát kb. 1 cm-es kockákra vágva a zsíron megfonnyasztjuk, majd rátesszük a kb. 2 cm-es kockára vágott húst. Folyamatos kevergetés mellett addig pörköljük a húst, amíg levet nem enged, ekkor megszórjuk 3-5 teáskanál pirospaprikával és jól elkeverjük, majd felöntjük vízzel, de csak éppenhogy ellepje.
Beletesszük a leveskockát, gulyáskrémet, pár kanál vegetát, a paradicsomlét és paprikát, meg a köménymagot. Fedő alatt, lassú tűzön kb. 1.5-2 óra hosszat főzzük (éppen csak pöfékeljen, nem szabad lobogva forrnia!), néhányszor megkeverjük, az elfőtt levet pótoljuk. Amíg a hús puhul, elkészítjük a csipetkét: a tojást felütünk és összegyúrjuk egy csipet sóval és annyi liszttel, amennyit csak bele tudunk gyúrni. Fontos, hogy a tészta "kőkemény" legyen.(Én egy tojásból galuskát készítettem és azt tettem csipetke helyett). Ha kész, kb. 0.5 cm-es lepényt formázunk belőle és elcsipkedjük apróra, meghintjük liszttel, átforgatjuk, majd kiterítve félretesszük. Ha a hús félig megfőtt, beletesszük a hosszában felvágott répákat és szükség szerint vízzel felengedve tovább főzzük. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a kockára vágott krumplit (ha a zöldséget szeletelve szeretjük, azt is most kell beletenni, nem előbb), felöntjük a kész mennyiségre vízzel és 25-30 percig főzzük, míg a hús meg nem puhul teljesen. Végül, ha már elégedettek vagyunk a hússal, beleszórjuk a csipetkét és lobogó lében kb. 5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük. Ellenőrizzük az ízesítést, és tálalhatjuk is.

Nincsenek megjegyzések: