2013. február 12., kedd

Élesztős és zöldfűszeres gofri



Élesztős gofri

Hozzávalók:
35 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2,5 dl joghurt, 3 tojás, 1 tasak szárított élesztő, só.
Elkészítése:
A margarint ha kétféle cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tojásokat, az élesztőt a joghurtba beáztatjuk, majd a margarinhoz kavarjuk, és beledolgozzuk a lisztet és pici sót. Jó alaposan kidolgozzuk. A tésztát 30 percig pihentetjük, még egyszer jól elkeverjük és forró sütőbe megsütjük. Lekvárral, mogyorókrémmel vagy porcukorral tálaljuk.


Zöldfűszeres gofri

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1/2 tasak szárított élesztő, 2 dl tej, 1 evőkanál apróra vágott
petrezselyemzöld vagy snidling, 2 dl sör, őrölt bors, só, vaj a sütő kenéséhez.
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét késhegynyi sóval kemény habbá verjük. Egy tálban
elkeverjük a lisztet az élesztővel, csípet sóval, borssal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejet az olvasztott vajat, majd a sört. A robotgép lassú fokozatával 5 percig keverjük majd beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet vagy snidlinget. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.30 percig a hűtőben pihentetjük. A gofrisütőt kivajazzuk, adagonként  rácsorgatunk egy kisebb merőkanál tésztát majd aranysárgára sütjük!
Petrezselyemzöld helyett bazsalikommal is készíthetjük.

Tipp: A sütőt mindig zárt állapotban melegítsük fel. Ha beleöntöttük a tésztát a formába, szorosan nyomjuk rá a fedelét, hogy a minta egyenletesen kialakuljon.

Nincsenek megjegyzések: