Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet sertéskaraj vagy -comb, só, bors, liszt, olaj vagy
zsír a sütéshez.
a mártáshoz: 8 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj,
2 dl tejszín, 1 dl zöldségalaplé, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
a burgonyafánkhoz: 50
dkg liszt, 50 dkg burgonya, 2 tojás, 1 tasak szárított élesztő, 1
dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, olaj.
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A húst
sóval, borssal befűszerezzük, majd lisztbe mártjuk és forró zsiradékon
megsütjük, melegen tartjuk. A mártáshoz a vajból és a lisztből rántást készítünk, belenyomjuk a
fokhagymát, majd felöntjük a zöldségalaplével, és összeforraljuk. Sóval,
borssal fűszerezzük, a végén tejszínnel lágyítjuk.
A fánkhoz az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a
krumplit meghámozzuk, áttörjük, a liszttel együtt egy mély tálba rakjuk,
hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk a
sót. Lágy tésztává gyúrjuk, letakarva fél órát kelesztjük. Lisztes kézzel
kis gombócokat formázunk belőle, és bő forró olajban alacsony lángon szép
pirosra sütjük.
A sült húst petrezselyemzölddel megszórt fokhagymamártással,
és a burgonyafánkkal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése