2013. október 9., szerda

Vörösáfonya-kompót


(Havasi meggy)
Hozzávalók:

2 kg vörös áfonya, 60 dkg cukor, 2 liter víz
Elkészítése:
Az áfonyát megpucoljuk, megmossuk, és jól lecsepegtetjük. A vizet a cukorral felforraljuk, és amikor forr beletesszük az áfonyát, majd forrástól számítva 5 percig főzzük. Befőttesüvegekbe rakjuk, lezárjuk az üvegeket, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Tehetünk bele befőzőport is, de az elhagyható, így is jól eláll. Krumplis ételekhez savanyúságként kiváló, vagy húsok mellé szószt is készíthetünk belőle.

1 megjegyzés:

marisz57 írta...

Judit, jó nektek, hogy nálatok terem mindenféle áfonya. Nálunk aranyáron mérik, jóformán csak szemeket szoktunk venni. Én ugyan szerencsés voltam a nyáron, mert a helyi piacon sikerült fekete és kék erdei áfonyát vennem. Erdélyi fiatalember árulta, mondta, hogy előző nap délután szedték, éjszaka pedig utaztak vele Magyarországra, így a reggeli piacon már árulta. A vörös akkor még nem érett. Csodálatosan finom volt mindkét fajta, sokkal ízletesebbek, mint a bolti. egy keveset fagyasztottam is le.

Zakuszka

  Hozzávalók: 3 kg padlizsán, 3 kg paprika, 3 kg paradicsompaprika, 1 kg hagyma, 50 dkg sárgarépa, 1 liter paradicsomlé, 50 dkg fejtett bab,...