Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 tojás, 8 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 dl
tej, 1 tasak szárított élesztő, csipet só.
továbbá: 1 kg szilva, 20 dkg darált mák, 1 tojássárgája,
1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 tasak vanília ízű pudingpor, 10 dkg
cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, fahéj.
Elkészítése:
A tésztához a vajat megolvasztjuk, felöntjük a tejjel,
a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk, majd kelni hagyjuk. Közben a krémhez
összeforraljuk a tejet és a tejszínt, beleszórjuk a mákot, szelíd tűzön 10
percig főzzük-szikkasztjuk. 0,5 dl hideg vízben simára keverjük a pudingport,
eldolgozzuk benne a tojássárgáját. A mákkrémhez adjuk a vajat, a cukrot, 1
tasak vaníliás cukrot, a pudingos keveréket és a fahéjat, végül belereszeljük a
gondosan megmosott citrom héját, és további 1 percig forrósítjuk. Hideg vízfűrdőbe
állítva kihűtjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, jól lecsepegtetjük, négybe
vágjuk. A kelt tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe
helyezzük, rákenjük a máktölteléket, rárakjuk a szilvát a belsejével felfelé,
megszórjuk a megmaradt vaníliás cukorral, és előmelegített 180 fokos sütőben 40-45
perc alatt megsütjük.
KT. 2017/9.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése