2020. február 26., szerda

Zöldborsóleves húsgombóccal



Hozzávalók (4 személyre): 
40 dkg zsenge zöldborsó, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 evőkanál olaj vagy zsír, 1 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál cukor, só, bors, tárkony, petrezselyemzöld, citromlé vagy tárkonyecet;
a húsgombóchoz: 35 dkg darált sertéscomb, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 tojás, só, bors, fűszerpaprika.
Elkészítése: 
A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret pedig karikára vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a hagymát, és félig megdinszteljük. Ekkor rádobjuk a többi zöldséget, tovább dinszteljük, vízzel feltöltjük, majd amikor a leves felforrt, beletesszük a zöldborsót. Közben a darált húst összevegyítjük az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával és a tojással. Sóval, borssal, kevés pirospaprikával fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. A masszából apró gombócokat formázunk és befőzzük a levesbe. Sóval, borssal és a cukorral ízesítjük, apróra vágott tárkonyt és petrezselyemzöldet adunk hozzá. A tejfölt csomómentesre kavarjuk a liszttel, besűrítjük vele a levest, végül tárkonyecettel vagy citromlével savanyítjuk. 
Tipp: Friss kolbászhúsból is készíthetjük a gombócokat.
EK. 2020 január.

Nincsenek megjegyzések: