Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg zsenge zöldborsó, 1
hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 evőkanál olaj vagy zsír, 1 dl
tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál cukor, só, bors, tárkony,
petrezselyemzöld, citromlé vagy tárkonyecet;
a húsgombóchoz: 35 dkg darált sertéscomb, 1 hagyma, 2
cikk fokhagyma, 1 tojás, só, bors, fűszerpaprika.
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát
apróra, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret pedig karikára vágjuk.
Felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a hagymát, és félig megdinszteljük. Ekkor
rádobjuk a többi zöldséget, tovább dinszteljük, vízzel feltöltjük, majd amikor
a leves felforrt, beletesszük a zöldborsót. Közben a darált húst összevegyítjük
az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával és a tojással. Sóval,
borssal, kevés pirospaprikával fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. A masszából apró
gombócokat formázunk és befőzzük a levesbe. Sóval, borssal és a cukorral
ízesítjük, apróra vágott tárkonyt és petrezselyemzöldet adunk hozzá. A tejfölt
csomómentesre kavarjuk a liszttel, besűrítjük vele a levest, végül tárkonyecettel
vagy citromlével savanyítjuk.
Tipp: Friss kolbászhúsból is készíthetjük a
gombócokat.
EK. 2020 január.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése